دکتر زهرا عبداللهی
متخصص تغذیه و رئیس دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت
کمکم صدای پای ماه مهمانی خدا، ماه مبارک رمضان به گوش میرسد. متخصصان تغذیه در آستانه این ماه با پرسشهای متعددی از طرف روزهداران مواجه میشوند و در این میان یکی از سوالهای متداول مردم در این روزهای گرم، این است که چطور میتوانیم کمترین میزان تشنگی را در روزهای گرم و طولانی روزهداری تجربه کنیم؟ در پاسخ این سوال باید به چند نکته ساده اما کاربردی اشاره کنم:
1) توصیه اول این است که در وعده سحری، غذاهای چرب نخورید. شاید فکر کنید که این غذاها شما را سیر نگه میدارند اما متابولیسم آنها به مصرف آب زیاد نیاز دارد و میتواند باعث ایجاد تشنگی در طول روز شود.
2) توصیه دوم این است که غذاهای کمچرب و پرفیبر، بهترین گزینه برای سحری هستند. در ضمن، میوهها و سبزیها یا انواع سالاد با چاشنی آبلیمو، آبغوره یا سرکه، منبع خوبی برای دریافت فیبرها در این وعده محسوب میشوند. فیبرها، آب را در خود نگهمیدارند و بهتدریج آن را در بدن آزاد میکنند. از این رو میتوانند از تشنه شدن در طول روز پیشگیری کنند. به علاوه، فیبرها حجم زیادی از معده را اشغال میکنند و شما را برای ساعتهای بیشتری سیر نگهمیدارند.
3) برای پیشگیری از تشنگی ناشی از روزهداری، بیش از اندازه در وعده سحری آب ننوشید زیرا آب زیاد باعث رقیقشدن شیره معده و آنزیمهای گوارشی میشود و روند هضم را مختل میکند اما مصرف حجم متعادلی از آب ساده، آبمیوههای طبیعی، شیر کمچرب و چای کمرنگ در فاصله افطار تا سحر، تعادل آب و الکترولیتهای بدن را حفظ میکند. البته در وعده سحری، چای زیاد و پررنگ نیز نباید بخورید زیرا تئین موجود در چای، باعث افزایش حجم ادرار میشود و بدنتان را کمآب میکند.
4) توصیه آخر اینکه مصرف سبزی خوردن و ماست کمچرب در وعده سحری را از یاد نبرید و غذاهای خیلی شیرین را در این وعده نخورید تا در طول روز تشنه نشوید.